Produkty, które zawsze warto mieć w domu!

Jesteś tym, co jesz, a także jesz to, co masz w spiżarni. Warto więc zadbać o to, aby spiżarnia i lodówka były dobrze zaopatrzone.

1. Produkty zbożowe

    • Pełnoziarniste kasze – najlepiej, aby był to pęczak jęczmienny, kasza gryczana, a także kasza jaglana
    • Płatki owsiane górskie lub zwykłe do przygotowania pysznej i szybkiej owsianki.
    • Mąka pełnoziarnista lub gryczana na wypadek chęci na naleśniki, tarte czy kruche ciasto z owocami.

IMG_2728

2. Warzywa i owoce:

  • Przetarte pomidory – najlepiej, aby były w szklanej butelce. Szkło jest bowiem najbardziej neutralnym opakowaniem, a przez to najbezpieczniejszym dla organizmu.
  • Ogórki kiszone w szklanych słoikach. Są dobrym dodatkiem do wszechobecnej kanapki, ale także dostarczają wielu cennych składników odżywczych i bakterie korzystne dla pracy przewodu pokarmowego.
  • Owoce suszone niesiarkowane przydają się na wypadek braku świeżych owoców np. do owsianki, jaglanki czy po prostu zamiast łakoci.
  • Cytryny świetnie odkwaszają organizm, a jednocześnie są smacznym dodatkiem do wielu dań. Warto zatem mieć ich pod dostatkiem.
  • Gotowe, już umyte mieszanki świeżych sałat – oszczędzają czas i są ekonomiczne
  • Warzywa i owoce mrożone to idealne, szybkie rozwiązanie w przypadku ciągłego niedoczasu. Warzywa takie wymagają bowiem dużo mniej czasu, aby przygotować z nich np. pyszną zupę, a owoce – na szybko do zdrowego koktajlu czy smoothie.

Warzywa 1

3. Źródła białka:

  • Warzywa strączkowe takie, jak soczewica, fasola, groch to dobre źródła białka. Można je także dość dobrze przechowywać.
  • Jajka powinny być w każdym domu. Są bowiem źródłem najlepszego białka ze wszystkich, a także są szybkie w przygotowaniu i nadają się do wielu potraw.

4. Tłuszcze i produkty w nie bogate:

  •  Dobrej jakości oliwa z oliwek przydaje się do sałatek, dressingów, a także do delikatnego podsmażenia warzyw.
  • Orzechy, nasiona, pestki to także dobre źródła zdrowych tłuszczy. Na pewno warto je mieć w domu, bo smakują wybornie z sałatkami, koktajlami czy jogurtem. Można je także spożywać same, ale warto pamiętać, że dostarczają dość dużą dawkę energii.

IMG_0481a

5. Inne

  • Mleka roślinne (np. ryżowe, orkiszowe czy sojowe) mają taką zaletę, że można je łatwo wykorzystać zamiast mleka krowiego. Przydają się szczególnie w czasie infekcji i kataru kiedy to warto ograniczyć spożywanie tradycyjnego nabiału.
  • Przyprawy to bezcenny smaczek każdego dnia. Warto mieć ich dużo i na okrągło nimi obracać. Szczególnie cenny jest świeży imbir, czosnek, curry, a także nasze rodzime przyprawy takie, jak majeranek czy natka pietruszki.
  • Łagodne zioła do zaparzania takie, jak rumianek, melisa, mięta, pokrzywa, lipa to produkty, które po zaparzeniu także wpływają korzystnie na organizm. Warto o nich pamiętać kompletując spiżarnie.